Guvernul României a reglementat procedura de atestare și certificare a întreprinderilor sociale, respectiv a întreprinderilor sociale de inserție, de către Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială. Actul normativ detaliază condițiile în care întreprinderile sociale de inserție obțin certificarea, adică li se acordă marca socială, obligațiile acestora, suspendarea și retragerea mărcii sociale.
Întreprinderea socială de inserție este întreprinderea socială care are permanent cel puțin 30% din personalul angajat aparținând grupului vulnerabil, astfel încât timpul de lucru cumulat al acestor salariați să reprezinte cel puțin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților, și are ca scop lupta împotriva excluziunii, discriminărilor și șomajului prin inserția socioprofesională a persoanelor defavorizate.
✔ Criteriile de acordare a atestatului întreprinderilor sociale
Atestatul se acordă acelor întreprinderi sociale care dispun prin actele de înființare și funcționare respectarea următoarelor criterii:
- acționează în scop social și/sau în interesul general al comunității;
- alocă minimum 90% din profitul realizat scopului social și rezervei statutare;
- se obligă să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale;
- aplică principiul echității sociale față de angajați, asigurând niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferențe care să depășească raportul de unu la opt.
Atestatul se eliberează de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, respectiv a municipiului București. Acesta se acordă pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii dacă se face dovada că sunt respectate condițiile ce au stat la baza acordării lui.
✔ Documentele necesare obținerii atestatului
În vederea obținerii atestatului, persoanele juridice de drept privat trebuie să depună sau să transmită prin poștă, cu confirmare de primire, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, respectiv a municipiului București, în a cărei rază teritorială își au sediul cererea pentru acordarea atestatului și actele de înființare și funcționare. Documentele se transmit în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către reprezentantul legal sau de persoana împuternicită în acest scop, care este și cea care semnează cererea pentru acordarea atestatului.
✔ Atribuțiile Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă
Atribuțiile acestei instituții sunt următoarele:
- evaluează îndeplinirea criteriilor de atestare și soluționează cererea în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării documentației complete. Acest termen poate fi prelungit o singură dată, pentru o perioadă de 15 zile calendaristice;
- notifică în cinci zile lucrătoare de la primirea acestora, în situația în care cererea și documentația primită sunt incomplete, în vederea transmiterii de documente suplimentare în termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii notificării, astfel încât cererea să fie soluționată cu respectarea termenului prevăzut de lege;
- informează solicitantul în cinci zile lucrătoare de la expirarea acestui termen, în cazul respingerii acordării atestatului pentru netransmiterea documentelor în termenul stabilit;
- întocmește o notă de constatare care conține în mod obligatoriu prezentarea situației privind îndeplinirea sau neîndeplinirea criteriilor și/sau a cerințelor legale privind atestarea ca întreprindere socială, precum și propunerea pentru acordarea sau respingerea acordării atestatului;
- pe baza documentelor depuse sau transmise și a notei de constatare întocmite de agenția de ocupare prin compartimentul pentru economie socială, directorul executiv al agenției aprobă sau, după caz, respinge prin decizie acordarea atestatului;
- pe baza deciziei privind acordarea atestatului emise de directorul executiv al agenției de ocupare, compartimentul pentru economie socială completează atestatul, care este valabil de la data emiterii deciziei directorului executiv pe o perioadă de cinci ani.
În vederea prelungirii atestatului, reprezentantul legal al întreprinderii sociale sau persoana împuternicită în acest scop trebuie să depună sau să transmită prin poștă, cu confirmare de primire, cu cel puțin 45 de zile calendaristice înainte de data expirării acestuia, dar nu mai mult de 60 de zile calendaristice, la agenția de ocupare în a cărei rază teritorială își are sediul întreprinderea socială, cererea de prelungire a atestatului, actele de înființare și funcționare și atestatul de întreprindere socială, în original.
În situația în care cererea pentru prelungirea atestatului nu este formulată în termenele legale, întreprinderea socială nu poate obține prelungirea valabilității atestatului deținut până la expirarea termenului de valabilitate al acestuia.
Agenția de ocupare înștiințează în scris întreprinderea socială în termen de trei zile lucrătoare de la data emiterii deciziei, în vederea eliberării atestatului și a deciziei de acordare a atestatului, respectiv a atestatului completat cu perioada pentru care este prelungit și a deciziei de prelungire a valabilității atestatului, după caz. Aceste documente se eliberează personal reprezentantului legal al întreprinderii sociale sau altei persoane împuternicite în acest scop.
Bibliografie
- Hotărârea Guvernului nr. 585/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială, publicată în Monitorul Oficial nr. 660/29.08.2016.
Legea nr. 219/2015 privind economia socială, publicată în Monitorul Oficial nr. 561/28.07.2015, cu modificările și completările ulterioare.