Ghid orientativ privind indicatorii de rezultat, de realizare imediată/output şi indicatori de impact care să fie utilizați de întreprinderile sociale/întreprinderile sociale de inserție în raportările anuale
Considerații metodologice generale
Ghidul orientativ privind indicatorii de rezultat, de realizare imediată/output şi indicatori de impact care să fie utilizați de întreprinderile sociale/întreprinderile sociale de inserție în raportările anuale , denumit în continuare ghid cuprinde definiţia şi modul de calcul al indicatorilor în economia socială.
Ghidul este un instrument destinat tuturor celor implicaţi în definirea, implementarea şi evaluarea politicilor de economie socială: experţi din ministere, departamente şi agenţii specializate, structuri ale economiei sociale, care folosesc indicatorii pentru a determina evoluţia şi nivelul de performanţă a întreprinderilor sociale și întreprinderilor sociale de inserție.
Categorii de indicatori folosiţi şi în domeniul Economiei Sociale:
- Indicatori de rezultat;
- Indicatori de realizare imediată/output;
- Indicatori de impact.
1. Indicatori de rezultat
Indicatorii de rezultat ne permit să măsurăm beneficiul real al rezultatelor imediate asupra grupului ţintă. Indicatorii de rezultat vizează efectele obţinute şi furnizează informaţii asupra schimbărilor produse.
Scopul indicatorilor de rezultat este de a măsura eficienţa etapei de acompaniament în procesul de reintegrare în muncă a persoanelor din grupul vulnerabil.
Relevant pentru această categorie de indicatori este rata de inserție.
Rata de inserţie
Rata de inserție este indicatorul de rezultat care determină gradul de inserţie socioprofesională a persoanelor din grupul vulnerabil precum şi eficienţa procesului de tranziţie de la măsurile de acompaniament la integrarea în muncă. Indicatorul se calculează după următoarea formulă:

Unde:
- RI = rată de inserţie;
- NGVP = numărul de angajaţi din grupul vulnerabil reprezentând ieşiri pozitive în anul de raportat;
- NTGV = numărul total de angajaţi din grupul vulnerabil în anul de raportat;
- anul n = anul de raportat;
- număr total de angajați din grupul vulnerabil = numărul total de angajați din grupul vulnerabil numărați după codul numeric personal în anul de raportat.
Ieşirile pozitive = rezultat pozitiv al aplicării măsurilor de acompaniament ce reprezintă încadrarea în muncă la un alt angajator indiferent de tipul de contract de muncă, reluarea procesului de educaţie pentru persoanele care nu au finalizate studiile obligatorii, includerea într-o formă de învaţământ superior, liceal, postliceal sau cuprinderea într-o formă de pregătire profesională a adulţilor, desfășurarea unei activități private;
Exemplu:
Întreprinderea socială de inserie prezintă în anul de referinţă următoarea situaţie:
- NGVP anul n = 10 angajați;
- NTGVanul n = 30 angajați.

2. Indicatori de realizare imediată / output
Indicatorii de realizare imediată reprezintă modalitatea de măsurare a efectelor, beneficiilor și avantajelor imediate și directe asupra grupului vulnerabil implicat în activitatea întreprinderilor sociale de inserţie.
Scopul indicatorilor de realizare imediată este de a măsura evoluția numărului mediu de angajați/angajați din grupul vulnerabil în întreprinderi sociale şi întreprinderi sociale de inserţie.
Astfel că indicatorii relevanţi din această categorie sunt:
- Modificare procentuală a numărului total de angajați în întreprinderile sociale și întreprinderilor sociale de inserție în anul de raportat în comparație cu anul anterior;
- Modificare procentuală a numărului total de angajați din grupul vulnerabil în întreprinderile sociale de inserție în anul de raportat în comparație cu anul anterior.
- Modificare procentuală a numărului total de angajați în întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserție în anul de raportat în comparație cu anul anterior.
Modificare procentuală a numărului total de angajați în întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserție în anul de raportat în comparație cu anul anterior este indicatorul de realizare imediată/output care măsoară evoluţia numărului mediu de angajaţi în întreprinderile sociale şi în întreprinderile sociale de inserție.
Interpretarea indicatorului poate fi:
- în sens pozitiv în cazul în care procentul prezintă creştere;
- în sens negativ în cazul în care procentul prezintă scădere.
Indicatorul se calculează după următoarea formulă:

- M%ST = modificare procentuală a numărului total de angajați în întreprinderile sociale şi întreprinderile sociale de inserţie în anul de raportat în comparație cu anul anterior;
- NST = numărul mediu de angajați care se determină ca medie aritmetică simplă rezultată din suma numărului de angajaţi (exclusiv cei al căror contract de muncă/raport de serviciu a fost suspendat) din an, inclusiv din zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi alte zile nelucrătoare împărţită la numărul total al zilelor calendaristice din an;
- n = reprezintă anul de raportat;
- n-1 = reprezintă anul anterior anului de raportat
Exemplu:
NST n-1 = 100 persoane;
NST n = 110 persoane.

Modificare procentuală a numărului mediu de angajaţi din grupul vulnerabil în întreprinderile sociale de inserție.
Modificare procentuală a numărului mediu de angajaţi din grupul vulnerabil în întreprinderile sociale de inserție este indicatorul de realizare imediată/output care măsoară evoluţia numărului mediu de angajaţi din grupul vulnerabil în întreprinderile sociale de inserție.
În cazul întreprinderilor sociale de inserție evoluţia numărului mediu de angajaţi din grupul vulnerabil este strâns legată de evoluţia numărului mediu de angajaţi, având în vedere prevederile art.10 alin.(1) lit.a) din Legea nr.219/2015 privind economia socială, cu modificările ulterioare, potrivit căruia întreprinderile sociale de inserție trebuie să aibă angajați din grupul vulnerabil cel puțin 30% din numărul total al angajaţilor.
Acest indicator permite monitorizarea creşterii sau scăderii numărului mediu de angajați din grupul vulnerabil în întreprinderile sociale de inserție faţă de anul precedent.
Interpretarea indicatorului poate fi:
- în sens pozitiv în cazul în care procentul prezintă creştere;
- în sens negativ în cazul în care procentul prezintă scădere.
Indicatorul se calculează după următoarea formulă:

Unde:
- MSGv = evoluția numărului mediu de angajaţi din grupul vulnerabil în întreprinderile sociale de inserție;
- NSGv = numărul mediu de angajați din grupul vulnerabil care se determină ca medie aritmetică simplă rezultată din suma numărului de angajaţi din grupul vulnerabil (exclusiv cei al căror contract de muncă/raport de serviciu a fost suspendat) din an, inclusiv din zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi alte zile nelucrătoare împărţită la numărul total al zilelor calendaristice din an;
- n = reprezintă anul de raportat;
- n-1 = reprezintă anul anterior anului de raportat.
Exemplu:
NSGv n-1 = 30 persoane;
NSGv n = 33 persoane.

3. Indicatori de impact
Unul dintre principiile economiei sociale este alocarea celei mai mari părţi a profitului/excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de interes general ale unei colectivităţi sau în interesul personal nepatrimonial al membrilor, ceea ce presupune reinvestirea a minimum 90% din profitul realizat în scopul social şi a rezervei statutare, conform Legii nr.219/2015 privind economia socială, cu modificările ulterioare. Indicatorii de impact furnizează informaţii despre ansamblul beneficiilor apărute, pe termen lung, după aplicarea măsurilor întreprinse.
Relevant pentru această categorie de indicatori este rentabilitatea socială.
Rentabilitatea Socială
Indicatorul de rentabilitate socială reprezintă măsurarea capacității întreprinderii de a obține profit astfel încât 90% din acesta să susțină costurile privind activitatea economică și socială a întreprinderilor sociale în decurs de un an.
Acest indicator măsoară impactul social prin reinvestirea procentului de 90% din totalul profitului obținut în anul de raportat.
Rentabilitatea socială (RS) se calculează după următoarea formulă:

VRx = Valoarea reinvestită în scop social;
Vx = Valoarea procentului de 90% din profit.
Exemplu:
VRx= 50 lei;
Vx = 90 lei.

Utilitatea indicatorilor în definirea, implementarea şi evaluarea politicilor economiei sociale.
Ghidul oferă un cadru orientativ menit să sprijine întreprinderile sociale şi întreprinderile sociale de inserţie în raportarea anuală a evoluţiei performanţelor în domeniul în care activează, cuprinzând explicaţii teoretice ale noţiunilor şi formule de calcul descrise într-un limbaj accesibil şi facil înţelegerii.
Indicatorii propuşi oferă o imagine a situaţiei activităţii întreprinderilor sociale şi întreprinderilor sociale de inserţie, a contribuţiei acestora la reducerea marginalizării sociale şi a creşterii incluziunii persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile pe piaţa forţei de muncă. Urmărirea acestora în timp, poate contribui la analiza evoluţiei domeniului economiei sociale şi la îmbunătăţirea politicilor publice în domeniu.