Europenii au devenit mai conștienți de impactul acțiunilor individuale asupra economiei și societatii, ajungând la o înțelegere din ce în ce mai nuanțata și sofisticata a interconexiunilor între comportamentul lor de consumatori și rezultatele sociale de care le pasă.
Inovațiile în tehnologiile informației și comunicării au făcut, de asemenea, mai ușoară ca niciodată achiziționarea de informații despre modul în care sunt produse bunurile cumpărate, și să se organizeze o acțiune colectivă pentru a pune presiune asupra producătorilor și autorităților de reglementare.
Drept urmare, acum vedem o creștere a consumului responsabil: cumpărăturile sunt făcute ținând cont nu numai de preț și calitatea produsului, dar și de componenta socială și implicațiile de mediu ale modului în care este produs. Drept urmare, consumatorii isi aleg produsele care îndeplinesc anumite standarde etice (de exemplu, comerțul echitabil, finanțe etice) sau au un impact asupra localului dezvoltare (preferință pentru produse locale, moneda locala etc.). Astfel de produse sau servicii sunt oferite în număr mai mare de către organizațiile economiei sociale și întreprinderi sociale, in comparatie cu cele oferite de catre afacerile cu scop lucrativ.
Mai mult, cetățenii se organizează în mișcări de sustinere și grupuri care pot să fie din ce în ce mai eficiente pe un plan global. Rezultatul este o presiune din ce în ce mai mare ca întreprinderile și autoritățile de reglementare să adopte mai multe practici responsabile și pentru a ajunge la un mod mai echitabil in distribuirea resurselor între consumatori și producători.
Schimbarea comportamentului individual include disponibilitatea crescută de a lucra pentru organizațiile care își servesc comunitățile și să aleagă căi de carieră care urmăresc obiective sociale și nu numai pe cele economice. In acest sens, se evidentiaza importanța motivațiilor altruiste în rândul oamenilor care aleg să lucreze pentru întreprinderile sociale.
Aceste rezultate au fost confirmate de creșterea activitatii de cercetare arătând cum lucrători care au ales să munceasca în economia sociala, organizații non-profit și întreprinderi sociale, dezvolta o mai mare satisfacție a muncii în raport cu lucrătorii angajați în corporații cu profit sau în sectorul public, în ciuda faptului că lucreaza pe salarii medii mai mici.
Acest lucru este valabil în special pentru cei din tanara generație, care au o mai mare conștientizare a problemelor sociale și de mediu și sunt în general mai dispuși să se angajeze avand un comportament responsabil și sa desfasoare activități orientate în comunitate (de exemplu, voluntariat, ajutarea persoanelor defavorizate).