Definitie: Ajutorul acordat unei întreprinderi unice, limitat conform normelor Uniunii Europene la un nivel care nu distorsionează concurența și/sau comerțul cu statele membre, în cursul exerciţiului financiar în cauză şi în cursul celor două exerciţii financiare precedente.
Domeniul de aplicare: se poate acorda în toate domeniile/sectoarele, cu următoarele excepții:
- piscicultură și acvacultură;
- producția primară a produselor agricole;
- prelucrarea și comercializarea produselor agricole, în următoarele cazuri:
- valoarea ajutoarelor este stabilită pe baza prețului sau a cantității unor astfel de produse achiziționate de la producători primari sau introduse pe piață de întreprinderile respective;
- ajutoarele sunt condiționate de transferarea lor parțială sau integrală către producătorii primari.
- ajutoare destinate activităților legate de export către țări terțe sau către alte State Membre, respectiv ajutoare direct legate de cantitățile exportate, ajutoare destinate înființării și funcționării unei rețele de distribuție sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export; Finanțarea participării unei întreprinderi la târguri și expoziții nu constituie ajutor pentru export. Observatie: Ajutorul de minimis acordat unei întreprinderi pentru finanțarea unui proiect în urma căruia beneficiarul va exporta produsele rezultate nu este considerat, de regulă, ajutor pentru export.
- ajutoare condiționate de utilizarea preferențială a produselor naționale față de produsele importate;
- ajutoarele pentru achiziționarea de vehicule care asigură transportul rutier de mărfuri acordate întreprinderilor care efectuează transport rutier de mărfuri în contul terților sau contra cost.
Concret, valoareaajutorului de minimis pe care entitatile de economie sociala, în funcție de numărul locurilor de muncă pe care le vor crea, este:
- Ajutor de minimis de până la 55.000 euro – minimum 2 locuri de muncă create;
- Ajutor de minimis de minimum 55.000 euro și mai mic de 70.000 euro – minimum 3 locuri de muncă create;
- Ajutor de minimis de minimum 70.000 euro și mai mic de 85.000 euro – minimum 4 locuri de muncă create;
- Ajutor de minimis de minimum 85.000 euro și maximum 100.000 euro – minimum 5 locuri de muncă create.
Acordarea acestei finanțări se realizează în baza unui contract de subvenție și se poate face în maximum trei tranșe, în funcție de opțiunea exprimată de beneficiar. Ajutorul de minimis se înscrie în cererea de finanțare, luând în considerare și prevederile planurilor de afaceri depuse de persoanele din grupul-țintă. Prima tranșă reprezintă maximum 50% din valoarea totală a finanțării nerambursabile solicitate de întreprinderea socială.
În calitatea lor de administratori ai schemelor pentru entități ale economiei sociale, nici solicitanții, nici partenerii acestora din proiect nu pot încheia contracte de prestări de servicii, furnizare de bunuri sau execuție de lucrări cu beneficiarii ajutorului de minimis în cadrul aceluiași proiect.
Persoanele fizice care înființează afaceri nu trebuie să aibă calitatea de asociați majoritari în structura altor întreprinderi, la data semnării contractului de subvenție.