✔ Etapele de implementare a Proiectului din cadrul Programului operațional Capital uman (POCU), finanțat din FSE în cadrul axei prioritare 4 – Incluziunea socială și combaterea sărăciei
Activitățile specifice sprijinite în cadrul apelului sunt structurate sub forma unei scheme pentru entități ale economiei sociale, care presupune parcurgerea a două etape de implementare: etapa I – sprijin pentru înființarea de noi întreprinderi sociale (maximum 12 luni) și etapa a II-a – implementarea planurilor de afaceri și monitorizarea funcționării întreprinderilor de acest tip (maximum 24 de luni).
Etapa I – Sprijin pentru înființarea de noi întreprinderi sociale. În această fază, beneficiarul contractului de finanțare are obligația de a desfășura acțiuni de sprijin pentru înființarea de noi întreprinderi sociale pentru persoane care doresc să înființeze astfel de întreprinderi. Acțiunile de sprijin se referă la formare profesională, consiliere în domeniul antreprenoriatului, identificarea de piețe de desfacere, dezvoltarea capacității și abilităților în diferite domenii.
Etapa a II-a – Implementarea planurilor de afaceri și monitorizarea funcționării întreprinderilor sociale. În cadrul acestei faze, administratorul schemei are obligația de a include cel puțin următoarele activități:
1. furnizarea de către administratorul schemei pentru entitățile sociale a serviciilor personalizate de consiliere ulterior finalizării procesului de selecție a planurilor de afaceri.
Pentru înființarea de întreprinderi sociale, beneficiarul contractului de finanțare va derula cel puțin activități de consiliere în domeniul antreprenoriatului social sau activități de consiliere în domeniul antreprenoriatului, inclusiv cu privire la identificarea de piețe de desfacere. Aceste servicii vor fi oferite doar persoanelor selectate în vederea implementării planurilor de afaceri, completând cunoștințele și aptitudinile dobândite de ei în cadrul formării derulate în etapa I;
2. asigurarea înființării și demarării funcționării întreprinderilor ce vor implementa planurile de afaceri cu ajutor de minimis în cadrul proiectului.
Beneficiarul se va asigura că fiecare întreprindere de economie socială finanțată dobândește un atestat de întreprindere socială în termen de maximum patru luni de la semnarea contractului de subvenție cu aceasta. Fiecare beneficiar al ajutorului de minimis va angaja, cel târziu la trei luni de la semnarea contractului de subvenție, cel puțin două persoane, corespunzător cuantumului ajutorului de minimis primit.
Întreprinderile nou-înființate vor trebui să aibă sediul social și, după caz, punctul/punctele de lucru în regiunea/regiunile de dezvoltare în care se implementează proiectul. Persoanele angajate în cadrul acestor întreprinderi vor avea, în mod obligatoriu, domiciliul sau reședința în acele regiuni;
3. decontarea de către administratorul schemei pentru entitățile economiei sociale a sumelor aferente implementării planurilor de afaceri selectate în cadrul proiectului.
Cheltuielile aferente înființării și funcționării întreprinderilor de economie socială finanțate intră sub incidența ajutorului de minimis, conform schemei de ajutor de minimis aprobate prin Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 772/2018.
Valoarea maximă acordată per întreprindere (pentru un plan aprobat) este de 100.000 euro, reprezentând maximum 100% din totalul cheltuielilor eligibile, și se acordă numai întreprinderilor înființate de persoanele ale căror planuri de afaceri au fost aprobate anterior, în cadrul etapei I. Numărul minim de locuri de muncă create de entitățile de economie socială înființate depinde de nivelul ajutorului de minimis utilizat, după cum urmează:
- până la 55.000 euro – cel puțin două locuri de muncă create;
- minimum 55.000 euro și mai mic de 70.000 euro – cel puțin trei locuri de muncă create;
- minimum 70.000 euro și mai mic de 85.000 euro – cel puțin patru locuri de muncă create;
- minimum 85.000 euro și maximum 100.000 euro – cel puțin cinci locuri de muncă create.
Acordarea acestei finanțări se realizează în baza unui contract de subvenție și se poate face în maximum trei tranșe, în funcție de opțiunea exprimată de beneficiar. Ajutorul de minimis se înscrie în cererea de finanțare, luând în considerare și prevederile planurilor de afaceri depuse de persoanele din grupul-țintă. Prima tranșă reprezintă maximum 50% din valoarea totală a finanțării nerambursabile solicitate de întreprinderea socială.
În calitatea lor de administratori ai schemelor pentru entități ale economiei sociale, nici solicitanții, nici partenerii acestora din proiect nu pot încheia contracte de prestări de servicii, furnizare de bunuri sau execuție de lucrări cu beneficiarii ajutorului de minimis în cadrul aceluiași proiect.
Persoanele fizice care înființează afaceri nu trebuie să aibă calitatea de asociați majoritari în structura altor întreprinderi, la data semnării contractului de subvenție;
4. monitorizarea funcționării și dezvoltării afacerilor finanțate.
Administratorul schemei pentru entitățile economiei sociale desfășoară acțiuni care au ca scop monitorizarea activității întreprinderilor înființate, inclusiv exploatarea și sustenabilitatea planului de afaceri asumat în sensul dezvoltării, și nu doar al supraviețuirii în piață, precum și a atingerii tuturor rezultatelor asumate prin proiect, cu acordarea unei atenții deosebite menținerii locurilor de muncă create, precum și funcționalității întreprinderilor create. Metodologia de realizare a monitorizării întreprinderilor va fi prezentată în cadrul cererii de finanțare.
La finalul implementării proiectului, indiferent de cauzele care determină eventuala fluctuație a numărului de persoane angajate, administratorul schemei de economie socială are obligația de a se asigura că numărul persoanelor angajate în cadrul întreprinderilor nou-înființate este cel puțin egal cu numărul total asumat inițial.
Cerințele minime obligatorii pentru a considera încheiată etapa a II-a includ finalizarea procesului de plată a ajutorului de minimis acordat întreprinderilor sociale în vederea implementării planurilor de afaceri selectate.
Durata de implementare a acestei etape este de maximum 24 de luni de la data transmiterii la autoritatea de management, respectiv la organismul intermediar responsabil a dosarelor care atestă finalizarea primei etape-cadru.
La finalul acestei etape, administratorul schemei pentru entitățile sociale va prezenta un dosar conținând documente justificative privind plata sumelor acordate ca ajutor de minimis întreprinderilor înființate.
Cele două etape se pot suprapune parțial, în sensul că administratorul de schemă pentru entități ale economiei sociale poate începe implementarea etapei a II-a pentru segmentul de grup-țintă care a beneficiat de toate activitățile etapei I. În situația în care administratorul de schemă de antreprenoriat va organiza etapizat concursul de planuri de afaceri, acesta se va asigura că divizarea lui nu generează nicio discriminare în efectuarea selecției.
✔ Cerințele minime obligatorii aplicabile perioadei de implementare
- Întreprinderile de economie socială înființate vor deveni operaționale (vor obține atestatul de întreprindere socială) în termen de maximum patru luni de la semnarea contractului de subvenție, dar nu mai târziu de 18 luni de la semnarea contractului de finanțare între beneficiarul proiectului și autoritatea de management/organismul intermediar pentru Programul operațional Capital uman.
- După înființare, întreprinderile nou-create trebuie să își continue activitatea, pe durata implementării proiectului, pentru o perioadă de minimum 18 luni de la data obținerii atestatului de întreprindere socială, la care se adaugă o perioadă minimă obligatorie de șase luni de sustenabilitate ulterior finalizării implementării proiectului.
- Toate plățile aferente înființării și funcționării întreprinderilor nou-create trebuie efectuate în cadrul celor 18 luni de funcționare obligatorie pe durata implementării proiectului.
- În perioada ulterioară celor 18 luni de funcționare obligatorie pe durata implementării proiectului, respectiv pe durata celor șase luni de sustenabilitate obligatorie după finalizarea implementării proiectului, beneficiarul ajutorului de minimis va asigura continuarea funcționării întreprinderii și va menține ocuparea locurilor de muncă create.
- Persoanele care fac parte din echipa de proiect, asociații sau angajații beneficiarului sau partenerilor săi din proiect nu pot avea calitatea de angajați sau asociați în cadrul întreprinderilor înființate prin proiect.
- Persoanele fizice nu pot avea calitatea de asociat, administrator, reprezentant legal sau angajat la mai mult de o întreprindere înființată în cadrul acestui program. În cazul în care întreprinderea se înființează ca societate reglementată de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și are mai mult de un asociat, persoana fizică al cărei plan de afaceri a fost selectat în vederea finanțării va trebui să aibă calitatea de asociat majoritar.
- Persoanele angajate în cadrul întreprinderilor nou-înființate vor avea în mod obligatoriu domiciliul sau reședința în regiunea de dezvoltare în care se implementează proiectul, în mediul urban sau rural. Locurile de muncă create în cadrul acestor întreprinderi se vor menține ocupate minimum 18 luni de la data obținerii atestatului de întreprindere socială, precum și cel puțin șase luni de sustenabilitate ulterior finalizării implementării proiectului.
✔ Drepturile și obligațiile beneficiarilor de ajutor de minimis
- Beneficiarul ajutorului de minimis are dreptul de a primi acest ajutor pentru implementarea planului de afaceri selectat, în condițiile prevăzute în schema de ajutor de minimis aprobată prin Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 772/2018 și în Ghidul solicitantului – Condiții specifice „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale”.
- Pentru a beneficia de ajutor de minimis, beneficiarul are obligația de a implementa planul de afaceri selectat și de a asigura sustenabilitatea activităților în condițiile menționate anterior.
- Beneficiarul are obligația de a raporta furnizorului/administratorului schemei de ajutor de minimis toate datele și informațiile necesare pentru monitorizarea ajutorului, în formatul pus la dispoziție de furnizorul schemei.
- Beneficiarul ajutorului de minimis are obligația de a restitui întreaga valoare a ajutorului primit în situația nerespectării condițiilor de acordare și utilizare a sa, inclusiv dobânda aferentă.
✔ Motive de restituire integrală a ajutorului de minimis primit
Ajutorul de minimis va fi restituit integral din următoarele motive:
- nerespectarea prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis;
- nerespectarea țintelor indicatorilor privind numărul de locuri de muncă asumate prin planul de afaceri, în conformitate cu prevederile Ghidului solicitantului – Condiții specifice „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale”. Beneficiarii ajutorului de minimis au obligația menținerii locurilor de muncă nou-create în numărul și pe durata menționate în acest ghid;
- suspendarea sau retragerea, după caz, a atestatului de întreprindere socială sau a mărcii sociale (în cazul întreprinderilor sociale de inserție) în perioada de implementare a planului de afaceri sau în cea de sustenabilitate stabilită conform ghidului amintit.
✔ Motive de restituire parțială a ajutorului de minimis primit
Motivele de restituire parțială a ajutorului de minimis includ efectuarea unor cheltuieli care nu respectă prevederile art. 2 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operațiunilor finanțate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune 2014-2020, cu modificările ulterioare.
Potrivit art. 2 alin. (1) din acest act normativ, pentru a fi eligibilă, o cheltuială trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
- să fie suportată și plătită respectând perioada stipulată în Regulamentul (UE) nr. 1.303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 (respectiv intervalul cuprins între data transmiterii programului către Comisia Europeană sau data de 1 ianuarie 2014, oricare dintre acestea este mai apropiată, și 31 decembrie 2023), precum și perioada de implementare stabilită de autoritatea de management prin contractul/decizia/ordinul de finanțare;
- să fie însoțită de facturi emise potrivit prevederilor legislației naționale sau ale statului în care acestea au fost emise ori de alte documente contabile pe baza cărora se înregistrează obligația de plată și de documente justificative privind efectuarea plății și realitatea cheltuielii efectuate, pe baza cărora cheltuielile să poată fi verificate/controlate/auditate;
- să fie în conformitate cu prevederile programului;
- să fie în conformitate cu contractul/ordinul de finanțare încheiat între autoritatea de management sau organismul intermediar și beneficiar;
- să fie rezonabilă și necesară realizării operațiunii;
- să respecte prevederile legislației Uniunii Europene și naționale aplicabile;
- să fie înregistrată în contabilitatea beneficiarului;
- să respecte dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 1.303/2013.
✔ Activități pentru care nu se aplică schema de ajutor de minimis
Schema de ajutor de minimis nu se aplică pentru următoarele activități:
- ajutoarelor acordate întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectoarele pescuitului și acvaculturii, reglementate de Regulamentul (UE) nr. 1.379/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.184/2006 și (CE) nr. 1.224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului;
- întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, astfel cum sunt enumerate în anexa nr. 1 a Tratatului CE;
- întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul transformării și comercializării produselor agricole, prevăzute în anexa nr. 1 a Tratatului CE, atunci când valoarea ajutorului este stabilită pe baza prețului sau a cantității produselor în cauză achiziționate de la producătorii primari sau introduse pe piață de întreprinderile în cauză sau când ajutorul este condiționat de transferarea lui parțială sau integrală către producătorii primari;
- pentru activitățile legate de export către țări terțe sau către state membre, respectiv ajutoarele legate direct de cantitățile exportate, ajutoarele destinate înființării și funcționării unei rețele de distribuție sau destinate altor cheltuieli curente privind activitatea de export;
- pentru activitățile condiționate de utilizarea preferențială a produselor naționale față de cele importate;
- pentru activitățile pentru achiziția de vehicule de transport rutier de mărfuri.
Bibliografie
- Hotărârea Guvernului nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operațiunilor finanțate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune 2014-2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 413/11.06.2015, cu modificările ulterioare.
- Hotărârea Guvernului nr. 585/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială, publicată în Monitorul Oficial nr. 660/29.08.2016.
- Legea nr. 219/2015 privind economia socială, publicată în Monitorul Oficial nr. 561/28.07.2015, cu modificările și completările ulterioare.
- Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 772/2018 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale”, aferentă Programului operațional Capital uman 2014-2020, axa prioritară 4 „Incluziunea socială și combaterea sărăciei”, obiectivul specific 4.16 „Consolidarea capacității întreprinderilor de economie socială de a funcționa într-o manieră autosustenabilă”, publicat în Monitorul Oficial nr. 723/22.08.2018.
- Regulamentul (UE) nr. 1.303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.083/2006 al Consiliului, publicat în Jurnalul Oficial nr. L 347/20.12.2013.
- Ghidul solicitantului – Condiții specifice „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale”, POCU/AP 4/PI 9.v/OS 4.16.