Introducere
Există mai multe modalități prin care puteți căuta idei de întreprindere socială. Să vezi exemple de întreprindere socială în acțiune este unul dintre cele mai bune moduri de a te inspira pentru ceea ce ai putea dori să creezi!
Ideile de întreprindere socială, spre deosebire de ideile convenționale de afaceri, rezultă de obicei dintr-o dorință de a rezolva o nevoie socială; similar cu modul in care încep multitudinea de organizații non-profit și caritate.
Ideile tradiționale de afaceri pot proveni și din identificarea unei nevoi sociale. Dar, diferența dintre o idee de întreprindere socială și o idee tradițională de afaceri este motivarea antreprenorului. Motivația principală pentru un antreprenor tradițional este mai des – nu dorința de a face bani; un antreprenor social este determinat mai mult de o pasiune de a rezolva o problemă socială și alege doar să folosească afacerile ca mecanism pentru rezolvarea acestor probleme.
Din cauza motivațiilor diferite care determină cele două tipuri de antreprenori, trebuie să considerăm că afacerile lor vor funcționa puțin diferit. De multe ori auzim despre lumea afacerilor vorbind despre concentrarea pe practicile de afaceri de bază care duc la creșterea rentabilității monetare. În comparație, întreprinderile sociale se concentrează pe practici de afaceri duble sau triple – in concluzie cele care duc la rentabilitate socială, de mediu și economică.
Deci, cum creează întreprinderile sociale un profit pe mai multe planuri, rezultand un beneficiu dublu, chiar triplu?
Iată câteva dintre cele mai comune modele pe care le vedem întreprinderile sociale de succes folosind:
- Compensare încrucișată – Un grup de clienți plătește serviciul. Profiturile acestui grup sunt utilizate pentru subvenționarea serviciului pentru un alt grup, defavorizat.
- Taxa pentru serviciu – Beneficiarii plătesc direct pentru bunurile sau serviciile furnizate de întreprinderea socială.
- Ocuparea forței de muncă și formarea competențelor – Scopul principal este să ofere salarii, dezvoltarea competențelor și formarea locurilor de muncă beneficiarilor: angajaților.
- Intermediar de piață – Întreprinderea socială acționează ca intermediar sau distribuitor către o piață extinsă. Beneficiarii sunt furnizorii de produse și / sau servicii care sunt distribuite pe o piață internațională.
- Conector de piață – Întreprinderea socială facilitează relațiile comerciale între beneficiari și piețele noi.
- Suport independent – Întreprinderea socială livrează un produs sau serviciu pe o piață externă care este separată de beneficiar și impactul social generat. Fondurile sunt utilizate pentru a sprijini programe sociale adresate beneficiarului.
- Cooperativă – O afacere cu scop lucrativ sau nonprofit, care este deținută de membrii săi care utilizează, de asemenea, serviciile sale, oferind practic orice tip de bunuri sau servicii.
1. Supermarket social
Model de afaceri: taxa pentru serviciu
Creați o piață alimentară care vinde produse alimentare comunităților cu venituri mici la un preț redus. Mâncarea cu reducere este donată (sau cumpărată foarte ieftin) de la furnizorii de alimente și din alte supermarketuri, care nu pot vinde singuri alimentele pentru o varietate de motive, cum ar fi apropierea de datele de expirare, etanșarea conservelor de și etichetarea neconforma a produsului sau lipsa acesteia.
2. Piața online conștientă social
Model de afaceri: conector de piață
Ajutați-i pe artizanii defavorizati să își vândă produsele catre consumatori, construind o platformă care să le ușureze valorificarea produselor lor. Artizanii își pot gestiona direct magazinul online sau platforma poate acționa doar ca un serviciu de listare care leagă artizanii față în față cu cumpărătorii. Veniturile sunt create fie prin perceperea comisioanelor de listare direct către artizan, printr-un comision pentru bunurile vândute, fie încorporate ca o taxă pentru cumpărător. Profitul generat poate fi utilizat pentru finanțarea serviciilor sociale care vizează în mod direct comunitățile artizanale.
3. Produs informațional inovativ
Model de afaceri: compensare încrucișată. Exemplu: Pătură informațională
Creați o pătură pentru copii, cu informații despre cum să aibă grijă de un copil, cum ar fi: când să vă imunizați, cât de mare ar trebui să fie un copil la o vârstă specifică și cât de des trebuie hranit bebelusul. Regiunile în care educația pentru copii este redusă sunt aceleași regiuni în care veniturile tind să fie scăzute. Prin urmare, aceste pături ar putea fi date în mod gratuit noilor mame din zonele cu venituri mici, în timp ce acestea ar putea fi vândute noilor mame din zonele mai bogate. Veniturile din vânzări ar finanța mai multe păturici și educația pentru noile mame din zonele sărace.
4. Tehnologia ultra-modernă pentru atragerea dezvoltării economice
Model de afaceri: taxa pentru serviciu. cooperativă.
În mod normal, o comunitate mică nu are prea multe de oferit unei afaceri, decât dacă o faceți sa devina un loc in care are cel mai bun serviciu de afaceri într-o anumita zonă. De exemplu, puteți crea un serviciu de internet care este deținut de comunitate și care oferă acces la internet de zece ori lățimea de bandă la același preț pe care ar trebui să îl plătească cei dintr-o altă comunitate. Costul ar putea fi subvenționat de comunitate, dar ar atrage întreprinderile de înaltă tehnologie să se localizeze în comunitate, alimentând economia locală și beneficiind toată lumea.
5. O fabrică virtuală de lucrători în calculatoare
Model de afaceri: formare pentru angajare și abilități
Construiți o comunitate online de lucrători în calculatoare, angajați din comunități subocupate. Antrenează-i pe fiecare dintre ei să facă bine un lucru legat de computer (adică scrierea funcțiilor într-un anumit limbaj de programare, traducerea codului pentru o API specifică și comună etc.). Combina zeci dintre ele pentru a completa un produs, cum ar fi un site web, pentru un client care ar necesita în mod normal doar 1 sau 2 persoane. Deoarece fiecare persoană este extrem de micro-specializată, echipa mai mare se formează ca o „linie de asamblare” virtuală pentru a finaliza proiectul mai repede, mai ieftin și cu un standard de calitate mai ridicat decât metoda tradițională de a angaja sau externaliza local un lucrător cu cunoștințe de gamă largă. Muncitorii de la linia virtuală de asamblare se bucură de un loc de muncă cu salarii mai mari decât ar primi în mod normal pentru munca lor.
6. O piață pentru binele social
Model de afaceri: intermediar de piață
Vindeți produse corecte din punct de vedere social și etic într-un mediu virtual sau real. Prin achiziționarea acestor produse de la producători, bunul social curge în lanțul logistic către beneficiari, iar consumatorii pot găsi o mulțime de produse pe care le doresc într-un format convenabil de cumpărături.
7. Alimente pentru filantropie
Model de afaceri: suport independent
Creați o companie alimentară care furnizează un produs deja necesar / dorit și utilizați profiturile pentru a susține munca filantropică. Compania este ușor scalabilă și se poate concentra pe o singură linie de produse / caritate sau poate fi ușor diferentiată pentru a oferi mai multe produse alimentare și pentru a sprijini o varietate de organizații de caritate.